bureau
ons verlangen


dat wat nodig is
We streven naar de best mogelijke uitkomst, zonder te weten wat die is. Sterker nog, we zullen er nooit achter komen. Het gaat om de insteek. Een zoektocht naar het onbekende vraagt om opmerkzaamheid. Daarom brengen we mensen samen in co-creatie en zoeken we telkens het gesprek op. In co-creatie stimuleren en bevragen we, strevend naar gezamenlijk afwegen. Als het nodig is, spelen we advocaat van de duivel. We denken niet vanuit wat mogelijk is, maar vanuit dat wat nodig is – nu en in de toekomst.
bureau
Maak<architectuur ontwerpt al ruim 20 jaar waardevolle ruimte. Een grote diversiteit van projecten is gerealiseerd: binnenstedelijke ontwikkelingen, renovaties en herbestemmingen, appartementengebouwen, wonen met zorg, utiliteitsbouw en particuliere woningen. In de eerste jaren met een stevig team, later hebben Jean-Paul en Tom als partners gekozen om te samenwerken in een netwerk. Zo zijn we assertief en wendbaar. Sindsdien is een hechte samenwerking gegroeid met Nexit architecten en BeBright Consultancy. Sinds 2022 is Jean-Paul gaan samenwerken met Valentijn. Dat bleek dermate vruchtbaar dat Valentijn inmiddels als partner in het bureau deelneemt.
architect directeur

Valentijn Kerstens
Lopend of fietsend door de stad zie ik de straten en pleinen, hoe ze worden gevormd door de gebouwen eromheen, en hoe de mensen zich in de ruimte bewegen. Details zoals een entree, het metselwerkverband en de deurklink springen mij in het oog. Mijn passie voor architectuur is tweeledig: de liefde voor ruimte, esthetiek en details, en het verlangen naar een praktische en efficiënte ruimte.
Het liefst doorloop ik een project van initiatief tot en met realisatie. Zo ontstaat betrokkenheid en kan ik mij verdiepen in opdrachtgevers, gebruikers en de complexiteit van de opgave én zorgen voor kwaliteit, tot in de uitwerking in materiaal en detail.
Gezonde gebouwen hebben mijn aandacht. Door te ontwerpen met natuurlijke materialen, vanuit hun technische en fysische eigenschappen en met slimme bouwprincipes, ontstaan gebouwen met een toekomst. Daarin komen de materialen écht tot hun recht – zowel praktisch als esthetisch.
bio
architect stedenbouw-kundige directeur

Jean-Paul Kerstens
Twee drijfveren tracht ik in onze studies en ontwerpen samen te brengen: het maatschappelijke en het artistieke. Ze komen samen in de inrichting en het gebruik van onze leefomgeving. Zowel het dagelijks functioneren als uitzonderlijke gebeurtenissen kleuren onze ervaring van de omgeving, geven betekenis. Elke ontwerpopgave zie ik als kans aan deze context verrassende en positieve wendingen te geven.
In binnen- en buitenland heb ik mij het stedenbouwkundig en architectonisch vakmanschap eigen gemaakt. Dat deed ik door te werken in bureaus, in kwaliteitsteams en onderzoeksprojecten, en door het geven van academisch ontwerponderwijs. In 2005 richtte ik maak<architectuur op om met een eigen visie op het vak bij te dragen aan maatschappelijke kwesties in de gebouwde omgeving.
Wat mij betreft staat de architect niet in het middelpunt, maar is deze de generalist die alles wat speelt weet te integreren. Door te werken in co-creatie ontwikkelen we integrale visies waarmee we kunnen ontwerpen aan ‘uitvindingen’ die opdrachtgevers positief verrassen.
bio
supervisie en welstandscommissies
overige
associate partner

Tom Kretschmann
In 2005 richtte ik samen met Jean-Paul Kerstens maak<architectuur op om bij te dragen aan maatschappelijke opgaven in de gebouwde omgeving. Onze complementaire achtergrond en kennis is daarvoor altijd een vruchtbare basis gebleken.
Traditioneel zijn professionele partijen veelal risicomijdend ingesteld, en handelen bij introductie van innovaties meestal reactief. Veranderingen in het sociale, economische, milieu- en technologische domein leggen een claim op de fysieke ruimte, die juist een actieve en innovatieve houding vereist. Ik stimuleer en ben vasthoudend aan proactief werken, ook bij complexe uitdagingen.
Voor mijn ontwikkeling als architect-innovator heb ik mij toegelegd op praktijkgericht onderzoek en het vormgeven aan nieuw onderwijs. Complexe opgaven van krapte op de woningmarkt, klimaatadaptatie, circulair en natuurinclusief bouwen, etc. vragen om doordachte afwegingsprocessen en tools om deze processen te ondersteunen.