groenvisie Nijmegen

In 2007 kwamen er bij de vereniging Leefmilieu uit heel Nijmegen verzoeken binnen om initiatieven tegen de aantasting van groen in Nijmegen. Op meerdere plaatsen verdwenen parkjes om plaats te maken voor bebouwing en nieuwe bestemmingsplannen gaven ruim baan aan bouwplannen. Dit leverde zorgen en emotionele reacties op bij de omwonenden.

Leefmilieu nam in 2008 het initiatief tot de oprichting van het Platform Groen Nijmegen, waar actieve bewonersgroepen uit de hele stad hun kennis en ervaringen delen en samen acties ondernemen. Steeds blijkt dat er veel verschil is tussen de blik van bestuurders en de manier waarop omwonenden naar het groen kijken.

De bewonersgroepen hebben onder leiding van Leefmilieu hun visie in kaart gebracht, gesteund door Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM). Maak<architectuur voerde een participatief onderzoek uit om manieren waarop het groen in het alledaagse leven voor Nijmegenaren van belang is in kaart te brengen.

Deelnemers uit verschillende wijken hielden een ‘dagboek van buiten’ bij, maakten foto’s en tekenden plattegronden, waarbij ze hun route door de stad beschrijven. De uitkomsten van dit onderzoek zijn in 12 punten samengebracht. Met foto’s en citaten uit de dagboekjes worden ze in de documentatie toegelicht, waardoor het belang van het groen in alle facetten van het dagelijks leven duidelijk wordt.