Supervisie Meerrijk Eindhoven

Thijs Ruiter, ASR:
“Het Q-team heeft een belangrijke rol gespeeld bij het definiëren van de balans tussen esthetiek en functionaliteit in het ontwerp. Het Q-team moet in staat zijn een kritische beschouwing te geven op de gestelde randvoorwaarden en tegelijkertijd de diverse disciplines binden aan het ontwerp met de juiste balans en kwaliteit. De begeleiding van architect en ontwikkelaar door het Q-team heeft bijgedragen aan de kwaliteit, die nu gerealiseerd is en nog gerealiseerd wordt.”

FASCINEREND In 2001 won ASR Projectontwikkeling de door de gemeente Eindhoven uitgeschreven tender voor de realisatie van een nieuw centrum voor Meerhoven. Een fascinerend stedenbouwkundig ontwerp dat overtuigde in zijn vertrouwen, het centrum als krachtige eenheid te kunnen realiseren. Het programma omvat winkels, een gezondheidscentrum, een spilcentrum met onderwijs, kinderopvang, bibliotheek,  fitness en sportcentrum, alsmede appartementen en waterwoningen en parkeren voor bewoners en publiek.

Voor het ontwerp is een zestal gerenommeerde architectenbureaus uitgenodigd. Hoe éénheid te smeden? Gekozen is voor supervisie voor een breed gedragen kwaliteitsteam. Alles werd ingezet om hoge verwachtingen waar te maken.

SUPERVISIE Het Q-team bestaat sindsdien uit vier leden. Jean-Paul Kerstens heeft zich vanaf het begin als teamlid en voorzitter a.i. ingezet voor de eenheid in verscheidenheid van de architectuur en voor de consequente doorwerking van de stedenbouwkundige principes. Teambesprekingen met architecten, maar ook bezuinigingen en de vastgoedcrisis zijn momenten om de essentiële kwaliteit van het project te benoemen en van daaruit de ontwerpen aan te sturen.

EENHEID SMEDEN  De belangrijkste beeldreferentie voor Meerrijk is de Ayers Rock. Een stenige monoliet in het open land als beeld voor het dichtbebouwde centrum te midden van een parklandschap. Het hele centrum ‘aus einem Guss’. Hiervoor volstaat geen beeldkwaliteitplan. Het Q-team doorzag de noodzaak om de beeldreferenties van een interpretatie te voorzien en deze dwingend op te leggen aan de architecten. De gegroefdheid en éénkleurigheid van de monoliet als essentiële karakteristieken van de architectuur: eenheid in het beeld smeden.

VARIATIES OP HET THEMA BREKEN DE EENHEID EN BRENGEN DETAIL EN SCHAAL IN.

Voor alle partijen is een vlot proces van belang. De aansturing van architecten gebeurt vanuit opdrachtgever en q-team gezamenlijk. Bij de ingrijpende wijzigingen onder druk van de crisis is het van belang om de essentie van het project vast te houden, ondanks een shift richting organisch ontwikkelen. Door éénheid in het team te smeden is er de overtuigingskracht waarmee het Q-team als anker op een hellend vlak fungeert.

Volgende architecten hebben de gebouwen in Meerrijk ontworpen: Wurck, VHP, Diederen Dirrix, De Zwarte Hond, Bedaux de Brouwer, Gullikers architecten.

Zie de website van Meerrijk voor meer informatie over het project:

www.meerrijk.nl

datum: 2012
fase: uitvoering
projectadres: Eindhoven, Meerrijk
opdrachtgever: Gemeente Eindhoven en ASR Vastgoedontwikkeling