Sint Pieters en Bloklands Gasthuis

Monumentaal verpleeghuis in Amersfoort grondig vernieuwd en gerestaureerd.

  • locatie: Amersfoort, Achter Davidshof
  • projectduur: 2009 - 2016
  • opdrachtgever: Stichting Sint Pieters en Bloklands Gasthuis
  • architectuur: maak<architectuur
  • team: Jean-Paul Kerstens, Tom Kretschmann, Sandra van Arragon, Corne van de Kraats, Arthur Claassens
  • projectmanagement: Coresta
  • constructie: Goudstikker – De Vries
  • installaties: VH Engineering
  • realisatie: Van Wijnen Harderwijk B.V.
over dit project

In het historische centrum van Amersfoort wordt al ruim 600 jaar ouderenzorg aangeboden in het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis. Met de sluiting van het verzorgingshuis dreigde daar een einde aan te komen. Uit onze haalbaarheidsstudies naar herbestemming van het rijksmonument bleek dat de zorgfunctie kon worden behouden door herbestemming tot verpleeghuis voor kleinschalig wonen voor mensen met somatische en psychogeriatrische klachten.

Het rijksmonument uit 1900 is in de loop der tijd verbouwd en uitgebreid. In het nieuwe ontwerp zijn in het monumentale hoofdgebouw en in de naoorlogs aangebouwde zuidvleugel zorgappartementen gerealiseerd waar somatische zorg extramuraal wordt aangeboden. De in 1985 gebouwde noordvleugel van het verpleeghuis is herbestemd voor zeven kleinschalige woongroepen voor psychogeriatrische zorg.

Het atrium is het verbindende centrum van de gebouwen geworden. Een lichte, levendige plek met historie. Nieuw en oud staan in harmonieus contrast.

Op de begane grond functioneert het atrium als plein. Behalve een kapper en een restaurant zijn er regelmatig ook concerten en tentoonstellingen – alles openbaar toegankelijk. Tegelijk zijn er galerijen aan het atrium die onderdeel zijn van de gesloten woongroepen, maar in open contact staan met de openbaarheid van het atrium. Nieuwe balkons bieden verblijfsplekken aan het atrium. Bewoners kunnen zo deelgenoot zijn van wat er in het atrium gebeurt.

aankomst
ontmoeting in het atrium

helende omgeving

Met veel aandacht hebben we ontworpen aan daglicht, kleurgebruik, herkenning en zintuiglijke prikkeling. Gebouwdelen hebben verschillende karakters gekregen, wat ten goede komt aan de oriëntatie. Bewoners hebben op de galerij en naast hun voordeur een plek om eigen spullen te plaatsen voor meer herkenning, zoals een fauteuil, foto’s of een klok. Het dynamische gebruik steunt de helende kwaliteit van de omgeving.

bewegingsvrijheid

Het ontwerp stimuleert de bewoners meer te bewegen en het biedt flexibiliteit in gebruik – ook met het oog op toekomstige veranderingen. Voor meer bewegingsvrijheid zijn de woongroepen te koppelen per verdieping en per vleugel.

herkenning en zintuiglijke prikkeling
transformatie parkzijde