thema’s

Maak<architectuur biedt krachtige, ruimtelijke concepten die positieve verandering teweegbrengen. Dat vergt doorlopend onderzoek op de terugkerende thema’s in ons werk. Zo vormen we een lerende organisatie, waar onze opdrachtgevers en de samenleving van profiteren.

wonen met zorg

Demografische ontwikkeling en overheidsbeleid maken duidelijk dat de organisatie van zorg dient te veranderen. Wat ons betreft is het afgelopen met het institutionele karakter van woonzorglocaties. Intramuraal of extramuraal, de toekomst is aan samenwonen in een zorgzame wijk.

Wij ontwerpen voor een betere gezondheid en meer zorgzaamheid. Hiervoor dient de maatschappelijke en stedenbouwkundige context ons als vertrekpunt. Steeds weer biedt de context aanknopingspunten, beperkingen en kansen die essentieel zijn voor een toekomstbestendige ruimtelijke organisatie van wonen met zorg. De informele zorg, die van ons allen verwacht wordt, faciliteren we door kleinschalig te wonen te midden van de gemeenschap. Bovendien, als we het wonen zodanig organiseren dat mensen beter voor zichzelf en hun naasten kunnen zorgen, verlagen we de druk op professionele zorg.

Voor broodnodige innovatie van de zorg schuwen wij het experiment niet. Wij kunnen gefundeerd experimenteren én innoveren, dankzij onze structurele samenwerking met BeBright Consultancy en Zorgdragers. Zij brengen expertise in zorginnovatie en zorgvastgoedconcepten én praktijkervaring. Deze co-creaties genereren gezamenlijke energie en werkende principes.

ontwikkelstrategie en woonzorgconcept

Sinds 2004 ontwerpt ons bureau aan wonen met zorg. Vaak gaat het om oudere mensen met gevorderde dementie, maar ook voor andere zorgvragen ontwikkelen we visies en plannen. Dat doen we met zorgorganisaties, corporaties, ontwikkelaars en gemeenten. Het kan gaan om doorontwikkeling naar zorgzame gemeenschappen, of verbetering, herontwikkeling en nieuwbouw van woonzorglocaties. Zelfs subtiele aanpassingen kunnen een wezenlijk verschil maken voor bewoners en verzorgers.

Bij de ontwikkeling van een vastgoedstrategie, gebaseerd op de toekomstvisie, staat het woonzorgconcept of de 'formule' centraal. Zo’n formule beschrijft onder meer:

  • de beoogde doelgroep
  • het zorg- en ondersteuningsaanbod
  • de rol van het sociaal netwerk
  • samenwerking met belanghebbenden
  • de verbinding met zorgzame gemeenschap

Wij maken uw plan of formule concreet met een ruimtelijke vertaling naar een haalbaar stedenbouwkundig planconcept als onderdeel van de buurt of wijk. Dit zien wij als onmisbaar element in onze vastgoedadvisering. We kijken daarbij niet alleen naar de locatie zelf maar we zoomen ook uit naar de opzet, infrastructuur en voorzieningen van wijk of buurt. We doen deze vertaling in samenwerking met Bebright Consultancy, onze partner in ruimtelijke advisering. Daarmee krijgt u inzicht in:

  • een stedenbouwkundig planconcept gebaseerd op uw visie en de context
  • de mogelijke ruimtelijke verschijningsvorm en het karakter van de leefomgeving
  • het ruimtebeslag en volume
  • de planologische haalbaarheid

Zo’n ruimtelijk planconcept kan ook de basis vormen voor een eerste investeringskostenraming en businesscase. Met deze basis beschikt u over alle essentiële elementen voor de uitwerking van een ontwerp.

gezonde gebouwen

Wij hebben een passie voor gezonde gebouwen. Daarmee bedoelen we gezond voor de gebruikers én de planeet. Onze focus? Prachtig hout en andere biobased materialen. Wij ontwerpen onze gebouwen het liefst met natuurlijke materialen die ademen – dus geen kunststoffen. We creëren ruimtes waarin schoonheid, bruikbaarheid en comfort samengaan met gezonde materialen.

Een lokale architectuur en bouwcultuur maakt op een slimme manier gebruik van materialen en bouwkundige, fysische principes. Veel daglicht in gebouwen is goed voor de mens, maar dan wel zodanig dat energieverbruik door koeling en verwarming laag blijft. Door bouwkundig een comfortabel binnenklimaat creëren, zijn er weinig technische installaties nodig. Dat scheelt energieverbruik en kostbare grondstoffen. Wij pleiten voor een architectuur die inspireert én respectvol is voor onze planeet. Laat je verrassen door onze visie op gezonde gebouwen.

Helaas ontbreekt het nog aan een algemeen geldende definitie van bio-based bouwen. Daarom delen wij hier onze opvatting van bio-based bouwen:

  • Bouw met grondstoffen die nagroeibaar of hernieuwbaar zijn.
  • Gebruik lokale grondstoffen, zodat transport tot een minimum wordt beperkt.
  • De bouwmaterialen zijn zo min mogelijk bewerkt.
  • Het bouwproduct heeft een zo laag mogelijke milieubelasting.
  • Het bouwproduct is afbreekbaar of composteerbaar.

herbestemmen en renoveren

Door voort te bouwen op het bestaande krijgen gebouwen een langer leven – en dat is belangrijk. Zo blijven materialen en grondstoffen gespaard en tegelijk benutten we bestaande kwaliteit. Die kwaliteit zit ín het gebouw, maar is ook op straat. Onze dorpen en steden hebben tijd nodig om zich goed te vormen en er gaan generaties van bebouwing overheen voordat er een kwalitatief geheel ontstaat van straten en pleinen en gebouwen. Dat geheel vormt een collectief geheugen dat ons vertelt over de ontstaansgeschiedenis en de logische structuur van de stad of het dorp. De gebouwen in die structuur zijn onze oriëntatiepunten in de tijd en in de ruimte. Een betekenisvolle leefomgeving is daarom afhankelijk van goed hergebruik van gebouwen.

Bij onze herbestemmingsopgaven gaat het vaak om monumenten. De cultuurhistorische waarde van een monument is volgens de wet altijd uitgangspunt voor restauratie. Wij sluiten hierop aan door ons te verdiepen in de architectuurhistorische en de bouwhistorische betekenis. Vandaaruit denkend aan vernieuwing.

Er zit een zekere schoonheid in het met minimale ingrepen en middelen aanpassen van een gebouw. Daarom streven wij ernaar aanpassingen te ontwerpen als een paar met precisie gekozen penseelstreken. Bij vernieuwing is de verleiding groot om te denken: “wat is er mogelijk?” Wat ons betreft is dat een verkeerde omkering van de ontwerpvraag. Het is constructiever te denken in “wat is er nodig?”. De essentie van een vernieuwingsopgave gaat over de waarde van het bestaande en de behoefte aan iets wat er nog niet is.

hoe te wonen?

Wonen is een specifiek menselijke eigenschap: alleen mensen wonen. Wonen gaat over gewoonten. Over hoe wij individueel en collectief vorm geven aan het dagelijks leven en dit ruimtelijk organiseren. Dat stelt ons in staat om onze dromen waar te maken en onze levensfasen gestalte te geven.

Maak<architectuur ontwerpt woningen voor particulieren, collectieven van particulieren en institutionele opdrachtgevers. Daarbij buigen we een vaak al te nadrukkelijk gestelde stijlvraag om naar de vraag achter de gevel: Hoe te wonen?

woningbouw en woongebouwen
Institutionele woningbouw vraagt om individuele speelruimte en collectieve verbinding binnen een rationele bouwmethodiek. Wij ontwerpen niet-alledaagse ruimte voor het alledaagse leven.

particulier
Het eigen huis bouwen of verbouwen is vormgeven aan ruimte voor persoonlijke groei. We helpen u graag met inspiratie en verkennen samen de mogelijkheden, werkend met ruimte en licht en zonering van functies in uw huis. Daarna bepaalt u hoe u verder wilt.

collectieven van particulieren
Vanuit maatschappelijk belang moedigen wij aan dat particulieren zich verenigen voor het realiseren van hun woondroom. Vanuit collectiviteit ontstaat meer gemeenschapszin. Dat kan als coöperatie of als collectief (CPO). Wij hebben ervaring met dergelijke trajecten en werken samen met procesbegeleiders om de individuele wensen samen te brengen in een gemeenschappelijk gedragen ontwerp.