wonen in het water

Drie woontorens als nieuwe bakens voor een bestaand woonlandschap.

  • locatie: Krimpen aan den IJssel, Krimpenerbosweg
  • projectduur: 2001 - 2014
  • opdrachtgever: IJsselbouw b.v. i.s.m. Gemeente en Qua Wonen
  • architectuur: maak<architectuur
  • team: Jean-Paul Kerstens, Tom Kretschmann, Arthur Claassens, Gerrit de Weerd, Hans Goedhart, Arjenne van Berkum
  • constructie: Bartels
  • realisatie: IJsselbouw / Heijmans
  • fotografie: Petra Appelhof, Melanie Rijkers
over dit project

De Park- en Vijverflat als schoolvoorbeeld. De met optimisme gebouwde jaren-’70-buurt gleed af. Alleen een integrale aanpak kon nieuw leven inblazen: differentiatie van woningaanbod, plintvernieuwing, nieuwe trappenhuizen, inrichting van het park, toevoeging appartementen en voorzieningen voor kinderen en ouderen.

Een plan voor modernisering en nieuwbouw liep vast. Het miste financiële haalbaarheid en draagvlak bij bewoners. Drie vragen werden ons gesteld:
Hoe maken we een stedenbouwkundige ordening voor een optimaal sociaal milieu voor nieuwe én zittende bewoners? Hoe organiseren we het programma voor verbetering van het sociale milieu? Hoe benutten we het programma voor verbetering van architectuur en landschap?

Primair belang is de beoogde verandering teweeg te brengen en draagvlak te vinden. Wij ondervragen bewoners en brainstormen met wethouder en ambtenaren. In co-creatie ontstaat het concept. Nadat de bakens verzet zijn maakten we een eigenzinnig ontwerp voor de torens in het water.

Door de vijver te vergroten, ontstond ruimte om te wonen en parkeren in het water. Een gebouwd landschap van water en rietkragen. De kleurrijke glazen torens zijn de bakens van vernieuwing in het landschap.

Een volledige glasgevel is niet alledaags in de woningbouw. Door vroegtijdig integraal samen te werken met betrokken partijen konden betaalbare appartementen op de markt gebracht worden en de kwaliteit waargemaakt worden.

parkeren en wonen in het water
drie bakens voor een woonlandschap
lichte entree
reflecties