zorgzame buurt Wijchen

Herontwikkeling van een zorglocatie tot een woonbuurt met breed zorgaanbod.

  • intramurale zorg, buurtcentrum, gezondheidscentrum, kantoren, Odensehuis, 45 zorgappartementen, renovatie 62 seniorenappartementen
  • locatie: Wijchen, Passedwarsstraat
  • projectduur: 2005 - 2024
  • opdrachtgever: Talis i.s.m. Zorggroep Zuid Gelderland
  • architectuur: maak<architectuur
  • team: Jean-Paul Kerstens, Tom Kretschmann, Marc Verkade, Gerrit de Weerd, Corne van de Kraats, Sandra van Arragon, Valentijn Kerstens
  • projectmanagement: Hevo (zorgcentrum), Talen (renovatie), Talis (overige)
  • constructie: JVZ Raadgevend Ingenieursburo
  • installaties: Volantis Adviseurs & Ingenieurs
  • realisatie: Hendriks bouwbedrijf
over dit project

We zetten als architect en stedenbouwkundige in op het verbinden van de strategische belangen van de wijk, de zorgverlener en de corporatie: zowel zorg op maat en ruggengraat voor de wijk, als een variatie aan duurzame woningbouw.

Deze belangen komen samen in ons sociaal-ruimtelijk concept ‘de Levensweg’. Wanneer de zorgbehoevende bewoner minder mobiel wordt en het contact met de buurt moeilijk wordt, kunnen we met openbaarheid dichtbij het isolement tegengaan. Geen institutionele bejaardenhuizen achter plantsoenen en parkeerplaatsen, maar wonen aan vitale routes in de wijk. Met diverse voorzieningen aan de centrale route. Afwisseling en verblijfskwaliteit zijn leidende thema’s aan de Levensweg.

Dergelijke concepten stroken niet a priori met politieke, planologische en financiële belangen van de gemeente. De casus Wijchen is door ons besproken met de provincie en aanleiding geweest voor het onderzoek ‘zorg en wijkvernieuwing’. In dit dossier studeren we op het samengaan van wijkontwikkeling en veranderingen in de zorg.

De verscheidenheid aan gevels is waargemaakt met uniforme detaillering en maatvoering. Samen met de prefabricatie van de gevelelementen zorgt dit voor een goede maakbaarheid. Zo kon een eenheid in verscheidenheid waargemaakt worden, met herkenbare gebouwen voor bewoners. Door renovatie doen bestaande appartementengebouwen mee in het ensemble van De Levensweg.

sociaal-ruimtelijk concept
Zorgcentrum Wijchen sociaal-ruimtelijk concept ‘de Levensweg’
innovatie in de zorg

“De maatschappelijke opgaven in de (ouderen-)zorg vraagt om partijen die de moed hebben deze maatschappelijk opgave te herdefiniëren en vernieuwend en duurzaam te vertalen. Maak<architectuur heeft vanuit haar professie nieuwe beelden op deze maatschappelijke opgave toegevoegd en heeft met het ontwerp van het gebouw ‘De Meander’ laten zien een partner te zijn die visie weet te vertalen en vanuit een gedreven en volhardende manier van werken er mede voor zorgt dat de visie wordt gerealiseerd.”

Hans Vos, ZZG Zorggroep

entree
Zorgcentrum Wijchen exterieur
maak architectuur - Zorgcentrum Wijchen
duurzame gevel

“Ik ben ervan overtuigd dat, mede door de toepassing van eerlijke en natuurlijke materialen, deze innovatieve architectuur in de toekomst haar waarde zal blijven behouden. Dat is niet alleen mijn mening, maar dat hoor ik ook om mij heen. Kortom, dit gebouw zal lange tijd staan als een huis."

Jan Koning, Talis

hof
kleurrijke logia's en dakterras
logia's met bloem-bak