Parkeergarage Myriade, Emmen

In het centrum van Emmen ontwikkelde maak<architectuur in opdracht van de gemeente een ondergrondse parkeergarage met entreepaviljoens in het groene Raadhuisplein. De tweelaagse parkeergarage is gebouwd volgens een ontwerp dat gebaseerd werd op prefab beton techniek. Daardoor is een weldadig rustige ruimte ontstaan met een balkenvrije vloerconstructie op elegant vormgegeven kolommen.

Het ontwerpen in prefab beton was mogelijk door een intensieve samenwerking met bouwbedrijf Hegeman en constructeur Goudstikker de Vries. De samenwerking was ook al nodig vanwege de beperkt beschikbare hoogte. De garage moest aansluiten op de bestaande Weiertgarage en voldoende hoogte vrijhouden onder maaiveld voor groen en water op het plein. Daartoe is gekozen voor de balkenvrije constructie in combinatie met de bijzondere, V-vormige kolommen.

Door de prefab techniek kon bovendien de parkeergarage in zeer korte tijd gerealiseerd worden, wat voor de gemeente van groot belang was gezien de centrale plek in de stad.

Boven de parkeergarage is een groen plein gerealiseerd, als open ruimte tussen Dierentuin, raadhuis, Atlas theater en winkelcentrum De Weiert. De toegangen tot de parkeergarage bevinden zich in het groene plein. Ze zijn vormgegeven als sculpturen in glas en beton, die het daglicht als een trechter vangen in de trappenhuizen.