Woningen winkels Lelystad

LELYSTAD ALS ORGANISCHE STAD Een stedelijk fantasme: de mythe van Lelystad als organisch gegroeide stad. De visie van bureau West 8, supervisor voor het stadshart, gaat uit van geparcelleerde architectuur: grote bouwplannen tonen zich als aaneenschakeling van binnenstadspanden. Verticale geleding. Winkel en woning in één architectuur. Unieke panden. Hoe kunnen we geloofwaardig een geparcelleerde architectuur voor een grootschalig winkelcomplex ontwerpen?

Omdat het Lelystad is, kozen we voor een passende mythe, die van de modernistische stad.


ORGANISCH GEGROEID, MAAR WEL IN DE MODERNE TIJD.

In korte tijd ontsproten aan de polder, de Amerikaanse versie van de polderstad. Gevels zijn divers in kleur en materiaal, maar steeds modern in proporties en techniek. Het gaat om goede winkels en woningen, maar de architectuur maakt met name het opgewonden, moderne straatbeeld.

FLEXIBELE KADERS VOOR RETAIL Door de verticale opbouw met aandacht voor de woningen, ontstaat meer vrijheid voor de winkels, voor indeling van de puien en voor reclame. Een bijzondere detaillering in combinatie met een reeks spelregels voor de pui indeling maakt het mogelijk om zelfs tijdens de bouw commerciële wensen in het ontwerp te absorberen. Een onverwacht voordeel van de pandsgewijze architectuur!

BEHEERSBARE COMPLEXITEIT Binnen de opgave van complexiteit en flexibiliteit hebben wij continu gestreefd naar een uniforme oplossing. Met een gering aantal principedetails maakt de complexiteit in de uitvoering beheersbaar.


datum: 2009
fase: gerealiseerd
projectadres: Wisselplein, Lelystad
opdrachtgever: ASR Vastgoedontwikkeling
fotografie: Valentijn Kerstens