Woonpark Ruhrblick, Hattingen

Op het terrein van machinefabriek Köppern is in samenspraak tussen de opdrachtgever Vastbau Düsseldorf GmbH, de Stadt Hattingen en ons bureau een stedenbouwkundig plan voor een woonpark ontwikkeld, dat eind 2002 als bestemmingsplan is vastgesteld. Na sloop van de fabriek en aanleg van de ontsluiting zijn in de periode 2004 tot 2010 in totaal 30 tweekappers en 16 rijenwoningen gerealiseerd, alsmede een complex met 35 appartementen. Toen begin 2011 tot de laatste fase van het woonpark werd besloten, is het oorspronkelijk concept met 15 terrassenbungalows en 6 tweekappers grondig herzien.

Dit deel van het woonpark heeft een hoogteverschil van 18 meter over een afstand van 65 meter. De steile helling is bij uitstek geschikt voor een magnifieke oriëntatie op het uitzicht op de Ruhrvallei. De nokhoogte die volgens bestemmingsplan voorzien was voor de tweekappers vormt daarbij een grote belemmering. Ons voorstel hier vrijstaande woningen in twee bouwlagen te projecteren, neemt dat bezwaar weg: bij alle woningen is sprake van vrij uitzicht.

Uiteindelijke zijn de terrassenwoningen op diverse andere punten sterk verbeterd:

– per lift bereikbare, rolstoelgeschikte appartementen (140 á 160 m²)
– riante privé dakterrassen met optimale bezonning (35 á 50 m²)
– ruimte voor individuele woonwensen door grote keuzevrijheid
– verbeterde verhouding tussen netto woonoppervlak en inhoud
– licht, lucht en privacy door het aantal appartementen tot 10 te beperken
– goede energieprestatie door inzet van diverse besparende technieken
– architectuur met een rustig en helder karakter

Het resultaat is een inventief in het landschap geïntegreerd ontwerp, waar de bewoners in een zeer verdichte opzet exclusief en comfortabel kunnen wonen.